תמו ונשלמו ייסורי. חזרתי ארצה מאחת הנסיעות היותר ביזאריות שהיו לי בחיי. בימים הראשונים בבריסל עוד יצאתי החוצה לתור את הסביבה אחר כך התכנסתי אל החדר במלון והגחתי החוצה רק לארוחות ולסיבובים קטנים ברחוב ה- כה הו מתוחכם שהתגוררנו בו. שדרת מותגים מהוללה. הייתי מותשת נפשית ופיזית. הרגל שלי השמיעה קול נהי והתייפחויות בכי.
הטיסה האחרונה שאיתה חזרתי היוותה סיום נאות למסע הזה. ישבה לידי אמריקאית שהגישה כוס שבורה לדייל כדי שהוא ימלא אותה מים. כל זה נעשה כמובן מעלי והמים נשפכו עלי והרטיבו אותי ואת המושב – זה היה בתחילת הטיסה – הצפי – חמש שעות לשבת רטובה במיזוג המקפיא שלהם. וואלה יופי. התחלתי לריב עם הדייל, שהואיל בטובו להחליף לי את המושב ואחר כך מערכת התאורה האישית והבידור בכל המטוס הפסיקה לעבוד. ישבנו בחושך וכדי להרוג את הזמן התחלנו לדבר. האמריקאית מסתבר סיממה את עצמה בשלושה כדורי שינה [מה שהסביר את עניין הגשת הכוס השבורה] וצ'ארלי הגיי מדרום אפריקה זו לו הפעם הראשונה לנחות בארץ הקודש. מאחורינו ישבו שני ילדים שצרחו בתורות. היינו כחולמים.
בפעם הראשונה מזה הרבה זמן אני חוזרת עם איזה געגוע לכאן, עם הערכה למה שיש לארץ הזאת להציע, בעיקר במובן האנושי, אבל לא רק.[כתבתי את זה בבוקר. בינתיים זה עבר לי. יום אחד עם הטירוף בכבישים, הגסות וכל געגוע לכאן עבר לי. נשארה ההנאה מהחום, מהקיץ שעדיין כאן].
מעניין לחזור בשנית [לבריסל] לאותו המקום ולחוות אותו שונה כל כך מהביקור הקודם. בגלל המיקום ובגלל הסביבה – הפעם יותר התחככתי עם הבלגים ה"לבושים היטב". אנינות והקפדה בלבוש, באוכל, בכלי האוכל – כניסה לפרטי פרטים. יש משהו קוסם עבורי בטוב טעם המוקפד הזה, באסתטיקה של נשים שמופיעות לארוחת בוקר במלון על סטילטו וחליפות שלושה חלקים + צעיף ותיק תואם. מצד שני קיימת ההכרה בעיוות שיש במשחק הזה ששמו – צריכת מותגים המפרידה בין אלו שיש להם לאלו שאין להם. שזאת סוגיה שונה מהסוגיה של להתלבש בטעם. אוקספורד, למשל, הרחוב המרכזי – high street, שופע חנויות של מעצבים מוכשרים וייבוא מחוץ לאנגליה, אבל זה לא "מותגי" – מותגי במובן של מסריח מכסף. ישנה גם הסוגיה של הנוחות – לא ממש נוח להגיע עם עקב דקיק של 12 ס"מ לאכול ארוחת בוקר.
על אוכל בכלל אין מה לדבר, אין מי שיכול להתחרות במטבח הצרפתי – לא בגלל שאין מטבחים אחרים שמציעים אוכל טוב, אני מדברת על ה"פיין- שמקריות" של העניין. ההגשה, העידון של הטעמים, ההבחנה בין המנות והיינות והכלים. בעודנו יושבים [במסעדה באוקספורד מהותיקות שם, שהתפריט שלה הוא קלאסיקה בריטית מסורתית] ו"אוכלים" (אני לא נגעתי בזה) פיש אנד צ'יפס דוחים בדיוק כמו שהאנגלים יודעים לעשות, אמנדה הבריטית, שישבה מולי, קיטרה על הסנוביות של הצרפתים ועל האופן שבו הם יורדים על המטבח האנגלי. "אמא שלי בישלה נפלא. כל ה- Pies המדהימים שהיא ידעה להכין. האוכל הבריטי המסורתי מאוד טעים". שתקתי. מה יכולתי להגיד? אין לי ספק שהאוכל המסורתי הבריטי יכול להיות טעים, כמו האוכל הפולני או הגרמני – אבל הצרפתי זאת פלנטה אחרת, בלתי ניתנת להשוואה. זן נפרד בפני עצמו. בסדר, עדיין לא צריך לשפשף בזה את האף של השכנים כמו שעשה ז’אק שיראק שאמר על הבריטים:
“We can’t trust people who have such bad food. The food in that country (Britain) is the worst there is after Finland”.
כן , נכון גם האוכל הפיני זאת פלנטה בפני עצמה בלתי ניתנת להשוואה
עוד קצת תמונות:
חנות הרשת של החברה הגרמנית "Villeroy-Boch", שחוגגת יום הולדת יחד עם מדינת ישראל, בהפרש של מאתיים שנה (קיימת מאז 1748). הילטון ברחבי אירופה עובדים איתם. כל כלי האוכל של המלון הם שלהם. צילמתי את זה בחנות ב-Avenue .Louise
ועוד קצת בריסל.
מסעדה מומלצת Al Picolo Mundo שממוקמת ברחוב הירדן 19 (rue Jordan)
אזור הסבלון – החנויות מוקדשות לסחר בעתיקות.
הנוף מהחלון שלנו
ומזג האוויר שליווה אותנו בימים האחרונים שם.
הבישול הצרפתי באמת מאוד מהוקצע, אבל היום אני יותר מחבבת את הספרדי, יותר חצוף, ים-תיכוני כזה (ופשוט יותר להכנה בבית, כמובן). מה עם שוקולד? ביקור בבלגיה בלי שוקולד?
גם פה יש חנות של V&B, תמיד אני מזילה ריר על החלון…
בסדר אני אשים גם תמונה של שוקולדים. לא נגעתי. אני יותר מאבדת את שיקול הדעת מול המאפים. ה-Patiseri – "הלחם עם הצימוקים" ו"קראוסון התפוחים"…
אני לא משתגעת בהכרח על המטבח הצרפתי הוא נורא עשיר וכבד לחיך שלי. באמת דיברתי יותר על העניין של ה"מהוקצעות" כמוש את קוראת לזה. האוכל הקטלני – שכולל חיות מכל מיני זנים בכל מיני אופנים – לא ממש התחברנו.
עכשיו גיליתי את הדף שלך, שמה, איפה שהלב מדבר דרך מקלדת.
קראתי מכתב שלך, אם יש צורת תקשורת שאני הכי אוהב בעולם זה מכתב…
ממש יפה, ממש אהבתי.
ברוכה השבה! אין כמו איזה חמסין ארץ ישראלי טוב להזכיר לנו ששבנו הביתה… אוף, הייתם חייבים להזכיר שוקולד… אני הולך לבדוק מה יש לי בדירה לכרסם.
ולפיכך, כותרת הטיול היא : "אי-נוחות ונוחות כובלים את הנפש במידה שווה" 🙂
אני רואה יתרון אחד מאוד ברור למערכת האוכל הבלגית על הבריטית – הכיסאות מרופדים. מאוד חשוב בשביל הישבן הפרטי שלי.
אני שומע על ענין הטירוף בכבישים מהמון אנשים, ולא מבין על מה מדובר. אני לא נוהג הרבה, אבל כשאני נוהג, בדרך כלל אני מהווה בעיה לסובבים אותי יותר מאשר ההיפך כי אני נוטה לחשוב על דברים אחרים. לדעתי סימוני הכבישים מאוד לא יצירתיים, למשל במקום קו מקווקו כל הדרך מארלוזורוב לגלילות אפשר היה לכתוב אות במקום כל קו וככה היה יוצא סיפור וכל העסק היה פחות משעמם.
חוד- ולפיכך כותרת הטיול היא: "הנפש כבולה עד שהיא משתחררת".
חוד אם אתה נוטה לחשוב על דברים אחרים כשאתה נוהג, אני מחזקת את העניין הזה שלך של להפחית בזמן הנהיגה שלך. בדיוק בזמן השהות שלי בבריטניה נהרג בתאונת דרכים איזה סטנדאפיסט שהפך להיות מנהל תוכניות הבידור בבי.בי.סי. וכמחווה הקרינו כל הלילה בבי.בי. סי את המערכונים שלו. באחד מהם הוא התייחס לכמה גרוע הוא נוהג 🙄
איך אתה יכול להגיד שהקיווקווים בארץ לא יצירתיים? כשנוסעים על כביש 1 מירושלים בואכה תל-אביב, יש איזור כזה שבו סימני הכביש הישנים לא ממש נמחקו וישנם סימני כביש חדשים וקשה ממש להבין על איזה מסלול אתה נוסע. בכל פעם שאני מגיעה לאזור הזה, אני נפרדת מיקירי. יותר מעניין מזה קשה להשיג.
ירון – חבל שלא אמרת, הייתי מביאה לך איזו חבילונת ושולחת למעונות.
דרז'יק בובה לאן נעלמת? תודה מותק. זה היה בתקופה של הבלוג שעוד הרשיתי לעצמי להיות פיוטית 😥
מבחנים אוני' נותנים תירוצים קלים (אך לא אמיתיים) להיעלמות…
בתכל'ס, סתם בטלנות.
אני לא מאמינה גדולה בבטלנות או עצלנות. אני תמיד חושבת שיש סיבות מאחורי העניין – סיבות למה אנחנו לא פועלים או מבצעים או עושים או יוצרים.
את צודקת, אבל בשביל להסביר את הסיטואציה אני צריך לפחות פוסט אם לא בלוג שלם…
ואת לא רוצה פוסט אורח שלי, נכון?
למה לא? תרגיש בבית 8)